Terug naar nieuws

Door de duidelijkheid en structuur zie je kinderen groeien

2022-06-09
  • Ondernemerschap

Saskia Vogelaar en Susan Prinsen zijn gezinshuisouders en zorgondernemers. Samen hebben ze ’t Viapunt, een gezinshuis in Apeldoorn. Daar is plek voor 3 kinderen en jongeren. Saskia en Susan vertellen hoe hun gezinshuis eruitziet. En hoe zij de nieuwe jaargesprekken ervaren.

“Op dit moment wonen er 3 meiden bij ons. De oudste is 16, de middelste is 15 en de jongste is 10 jaar. Ons gezinshuis ligt midden in een Apeldoornse woonwijk. De kinderen kunnen makkelijk zelf gaan shoppen in de stad, of naar de sportclub. Een van de meiden heeft sinds kort een baantje bij de supermarkt.”

Dagritme

“Ons dagritme lijkt op het ritme van veel gezinnen. Vaak hebben deze kinderen behoefte aan ‘zo gewoon mogelijk’. Elke ochtend staan we samen op. Na het ontbijt gaan de kinderen naar school. ’s Middags drinken we thee op de bank. Of ze spreken af met vriendinnetjes. In huis heeft iedereen z’n eigen taakjes: de vloer vegen, de vaatwasser uitruimen.

We hebben dit gezinshuis nu dertien jaar. Het is ooit toevallig begonnen. Susan werkte als begeleider bij een zorgorganisatie, maar ze had vaak het gevoel dat ze kinderen meer te bieden had. We zijn toen begonnen als logeerhuis. En al snel werden we een gezinshuis waar kinderen wonen. Sinds april 2021 horen we bij Driestroom.”

Tussenpunt

“Ons gezinshuis heet ’t Viapunt. Over die naam hebben we goed nagedacht. De kinderen lopen allemaal hun eigen pad in het leven. Wij zijn voor hen een tussenpunt. Dat betekent niet dat ze uit huis “moeten” als ze 18 jaar zijn. Per kind kijken we goed naar de hulpvraag: wat heeft iemand nodig? De een gaat uit huis op z’n 16e. De ander blijft hier tot hij 22 is.

Als kinderen bij ons komen, zijn ze soms klein voor hun leeftijd. Ineens gaan ze dan hard groeien. Emotioneel én lichamelijk. We vinden het belangrijk dat de kinderen meedoen in de samenleving. En dat ze contact hebben met hun biologische ouders, als dat kan. Hoe dat gaat, verschilt per kind. Soms is het ingewikkeld. Maar we moedigen het contact met familie altijd aan.”

Gesprekscyclus

“Sinds kort heeft Driestroom nieuwe jaargesprekken. Elk gezinshuis krijgt 3 gesprekken per jaar. Laatst hadden wij ons eerste gesprek. Wij vinden het fijn om regelmatig contact te hebben met Driestroom. Maar we vonden het eerste gesprek wel erg officieel. We vinden het belangrijk dat gesprekken er zijn omdat er interesse in elkaar is. En niet omdat het weer tijd is voor het jaarlijkse gesprek.

Dat gezegd hebbende: we vinden de sfeer bij Driestroom erg prettig. We tekenden ons contract tijdens corona. Daarom gingen we videobellen. Dat was heel gezellig. Een van de aanwezigen zat zelfs in de auto! Dat gewone contact, daar houden we van. Dat geeft het gevoel dat we het samen doen.”

Starten als zorgondernemer?We beantwoorden al je vragen

Driestroom onderneemt Ritchie van Laren