Zorgondernemerschap

Ondernemers aan het woord

Lees alle verhalen

Nieuwe zorgondernemers: Driestroomhuis Huize Lindeboom

Ondertekening-Arjan&Alexandra-DSH-Huize Lindeboom.jpg

Op donderdag 23 mei hebben Arjan en Alexandra de Graaf, initiatiefnemers van Huize Lindeboom, zich als zorgondernemer aangesloten bij Driestroom. Acht jaar geleden zijn Arjan en Alexandra begonnen aan hun droom om een eigen zorgonderneming te starten voor (jong)volwassen met een licht verstandelijke beperking.

Nieuwe zorgonderneming: Driestroomhuis GeWoonVoorJou

DSH GeWoonVoorJou4- ondertekening

Op maandag 3 juni hebben we Jason, Mime en Silvie mogen verwelkomen als nieuwe zorgondernemers. Samen zijn zij initiatiefnemers van GeWoonVoorJou. Jason, Silvie en Mime hebben elkaar leren kennen via twee mensen die Silvie en Jason hebben begeleid en die bij Mime dagbesteding volgden. Tijdens de gesprekken met elkaar ontwikkelde ze een gedeelde visie op zorg. Uiteindelijk hebben is de stap gezet om met Driestroom te gaan praten over de mogelijkheden.

DSH Als Thuis en de Boksfabriek

boksfabriek.JPG

De Boksfabriek en Driestroomhuis Als Thuis hebben samen één gemeenschappelijke visie: een veilige plek bieden waar iedereen zichzelf kan zijn, waar je gewaardeerd wordt als persoon en waar je je veilig voelt om te sporten. In deze video neemt Bernadette, een van de bewoners van Als Thuis, neemt je mee in haar ervaring. 

Een lang gekoesterde droom die werkelijkheid wordt: Evelien heeft een gezinshuis

Evelien Jonkers.JPG

Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, zette Evelien Jonkers in 2020 dan eindelijk de grote stap om een eigen gezinshuis te beginnen. Evelien: “Ik ging ervan uit dat ik een groot pand nodig zou hebben, maar Theo van Sluisveld, Instroommanager Wonen van ODD, vertelde mij dat het ook in mijn eigen huis kon. En zo geschiede.”

Het gezinsleven is de methode

DSH-Samen sterk- Chantal & David

‘Veel mensen willen nog altijd over Johan Emons praten. Dat typeert hem als mens, die persoonlijke touch.’ Aan het woord is David Mangal. Hij startte samen met zijn echtgenote Chantal en hun twee dochters in 2014 gezinshuis Samen Sterk in Alphen aan den Rijn. ‘We werkten beiden in de jeugdzorg en zagen zoveel dingen die beter konden. Na wat omzwervingen kwamen we bij Driestroom terecht en kregen contact met Johan Emons. Johan deed alles anders. Hij kwam meteen langs. Hij observeerde hoe we als gezin met elkaar omgingen en zag onze diepe drijfveren. Johan had goede voelsprieten. Inmiddels hebben we al zes jaar drie broertjes uit Rotterdam in huis. Ze waren 4, 8 en 9 toen ze bij ons kwamen. Helaas hebben we Johan te kort gekend, achteraf bleek hij de laatste keer dat we hem zagen al ziek. Hij overleed niet lang daarna.’

Doe je ogen dicht en droom

GL_20191031_0250.jpg

‘Wij hebben Driestroomhuis De Delta opgezet om betere zorg te kunnen geven aan onze eigen dochter. Die kreeg haar diagnose autisme pas toen ze tien jaar was en heeft zware tijden meegemaakt.’ Aan het woord is Maureen Bronkhorst; samen met haar man Rick is ze initiatiefnemer van Driestroomhuis De Delta. ‘We komen oorspronkelijk uit de bouwwereld, maar ons aannemersbedrijf ging in 2003 failliet en toen ben ik gaan werken in de thuiszorg. Ik heb daar alle mogelijke opleidingen gevolgd, terwijl mijn man voor onze dochter en onze andere kinderen zorgde. Ik werd uiteindelijk gespecialiseerd verzorgende en ben me verder gaan specialiseren in autisme. In die jaren heb ik ondervonden hoe belangrijk het is om vanuit de kern te werken, vertrouwen op te bouwen en goed te signaleren wat er gebeurt.’

Terug naar de menselijke maat

DHS Yoko.jpg

Yvonne de Jong en Paul van den Heuvel startten hun Driestoomhuis Yoko in Katwijk bij Cuijk in 2009. ‘Een Yoko is een Indonesisch beeldje, dat staat voor ‘elkaar beschermen en voor elkaar zorgen’. Natuurlijk hebben wij een Yoko in huis. Het beeldje geeft precies aan waar we voor staan’, vertelt Yvonne, ‘maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan’.

Schipperen met de regels

Licht_GL_20191007_0129.jpg

Petra en Theo hadden al een groot gezin met zeven dochters in het Gelderse Beuningen. Theo was actief in het vluchtelingenwerk en nam regelmatig mensen in huis die het moeilijk hadden. ‘Zo woonden er tijdelijk twee Iraanse meisjes bij ons die thuis problemen hadden. Het was een zoete inval. Heel gezellig, maar ook wel heel erg vol’, aldus Petra.

We wonen hier als gelijkwaardige buren

Natuurlijk-Bijzonder_.jpg

Zo’n zeven jaar geleden startten Leonie Fernandez Tizón en Robine van Gennip hun Driestroomhuis Natuurlijk Bijzonder. ‘We werkten destijds nog met een groep verstandelijk beperkte mensen bij de Stichting Orion. Al een tijdje hadden we het gevoel ‘dit moet anders. Met minder onrust, hiërarchie en administratie’. Tijdens een gezamenlijke nachtdienst ontstond een plan: ‘We gaan het zelf doen’.

Door de duidelijkheid en structuur zie je kinderen groeien

Franchise_Viapunt.jpg

Saskia Vogelaar en Susan Prinsen zijn gezinshuisouders en zorgondernemers. Samen hebben ze ’t Viapunt, een gezinshuis in Apeldoorn. Daar is plek voor 3 kinderen en jongeren. Saskia en Susan vertellen hoe hun gezinshuis eruitziet. En hoe zij de nieuwe jaargesprekken ervaren.

De Bolle Boeddha en andere verbazingwekkende ideeën

Bolle Boeddha.jpg

Een gezinshuis omgetoverd tot pop-up restaurant, 180 tot 200 gasten in drie avonden en een 8-gangendiner voor iedere gast. Een hele happening. Nicoline en Arjan, gezinshuisouder van Driestroomhuis Villa Confetti in Vroomshoop, bestempelen dit als ’een van de hoogtepunten van het jaar.’

Gun elk kind een gezin

Franchise-gezinshuizen-Bij Cor en Frans.jpg

“Kinderen een woonplek bieden om veilig op te kunnen groeien, dat is de betekenis van een gezinshuis”, zegt Cor Strik van gezinshuis ‘Bij Cor & Frans’ uit Ravenstein. “In ons gezinshuis geven we 24/7 aandacht aan kinderen zodat ze na een uithuisplaatsing zo veel mogelijk in een ‘gewoon’ gezin kunnen opgroeien.” Samen hebben ze destijds de stap gemaakt om van pleeggezin over te stappen naar de constructie van een gezinshuis. “We hebben de benodigde diploma’s gehaald en onze zorg geprofessionaliseerd door als gezinshuis de samenwerking met Driestroom aan te gaan.”

Starten als zorgondernemer?We beantwoorden al je vragen